Hur du skyddar din integritet på YouTube

Det finns några strategier du kan följa

Illustration av Alex Castro / The Verge Del avRanden guide till sekretess och säkerhet

YouTube har blivit en allestädes närvarande del av vår onlinevärld, där integritet är ett problem. Dina videovisningsvanor kan vara öppna för världen att se, tillsammans med dina gillar, ogillar och mer. Om du skapar och laddar upp videor kan du av misstag ge bort privat information som din adress eller ditt telefonnummer.



joe cole svart spegel

Så här skyddar du din integritet så mycket som möjligt när du använder den populära videosidan. Instruktioner finns här för att använda YouTube på webben och via en mobilapp; Jag använde mobilappen på en iPhone, men Android-versionen borde fungera ungefär på samma sätt.



Dölj dina videopreferenser

Börja med att kontrollera två av dina viktigaste sekretessinställningar: dina tittvanor och liknande.

YouTubes integritet

På webben

  • Gå till din YouTube-hemsida. Klicka på din avatarikon och välj Inställningar och sedan Sekretess.
  • Skärmen visar om dina gillade videor, dina prenumerationer och dina sparade spellistor kan ses av världen eller bara av dig.
  • Markera rutan bredvid varje kategori som du vill hålla privat och klicka sedan på Spara.
YouTubes integritet YouTubes sekretess

På din mobila enhet

  • I YouTube-appen trycker du på din avatarikon längst upp till höger i fönstret.
  • Välj Min kanal.
  • Tryck på kugghjulsikonen till höger om ditt namn.
  • Under underrubriken Sekretess kan du slå på och av möjligheten att hålla dina gillade videor, prenumerationer eller sparade spellistor privata.

Stäng av eller anpassa annonsanpassning

Google håller reda på de YouTube-videor du tittar på och använder den informationen för att leverera personliga annonser. Men om du inte vill spåra dina annonsinställningar kan du stänga av den. Om du inte har något emot personliga annonser men ändå vill ha viss kontroll över din integritet kan du ta bort en del av den information som Google har om dina intressen (till exempel din musiksmak).



Grid View

På webben

  • Välj Inställningar> Sekretess och klicka sedan på länken Google Ads-inställningar i Annonser baserat på mitt intresse på sidan.
  • För att inaktivera anpassning flyttar du skjutreglaget i avsnittet Annonsanpassning till Av. (Observera att detta också stänger av för andra Google-tjänster, t.ex. sökning.)
  • Om du vill justera dina annonsinställningar istället bläddrar du ner till avsnittet Hur dina annonser anpassas. Njut av hur mycket Google tror att de vet om dig, klicka sedan på ett eller flera intressen som antingen är fel eller som du helt enkelt inte vill att Google ska veta om.
  • Klicka på Stäng av på skärmen som visas.
  • Du kan dock inte stänga av informationen om din ålder och ditt kön. Klicka på antingen och en skärm visas med ett uppdateringsalternativ som låter dig ändra kön (till antingen man, kvinna eller snarare inte säga) eller ålder. Du kan dock inte ta bort dem.
Grid View

Med hjälp av den mobila YouTube-appen

  • I YouTube-appen trycker du lätt på Bibliotek (längst ner på skärmen) och sedan på Historik. Tryck sedan på menyn med tre knappar och välj Historik-kontroller.
  • Knacka på Hantera all aktivitet och på skärmen som visas trycker du på menyn med tre knappar till höger om sökfältet och väljer Annan Google-aktivitet.
  • Rulla ner till avsnittet Google Ads-inställningar och tryck på Hantera annonsinställningar. Du kommer till en sida som låter dig stänga av eller redigera anpassning av annonser som beskrivits tidigare.

Ta bort din klock- och sökhistorik

När du är inloggad på ditt Google-konto håller YouTube reda på vilka videor du har tittat på och din sökhistorik. Du kan ta bort enskild video, sökning eller alla.

Grid View

På webben

  • Gå till din YouTube-hemsida och klicka på Historik i menyn till vänster. Du ser en lista över alla YouTube-videor du har sett.
  • Håll muspekaren över vilken video du vill ta bort från din historik och klicka på X som visas för att ta bort den.
  • Om du vill ta bort varje enskild video klickar du på Rensa hela visningshistoriken från höger sida av sidan.
  • Om du vill hindra YouTube från att komma ihåg dina videor klickar du på Pausa visningshistorik till höger på sidan.
  • För att göra detsamma för din sökhistorik, välj Sökhistorik till höger på sidan. Klicka på X bredvid en sökning för att ta bort den och klicka på Rensa all sökhistorik för att radera alla sökningar. Klicka på Pausa sökhistorik för att pausa sökningar.
Grid View

Med hjälp av den mobila YouTube-appen

  • Tryck på Biblioteksikonen längst ned till höger på skärmen med YouTube-appen och tryck sedan på Historik. Du ser en lista med alla videor du har sett när du loggade in på Google.
  • Tryck på menyn med tre knappar bredvid vilken video du vill ta bort och tryck sedan på Ta bort från tittarhistoriken för att radera den.
  • Tryck på menyn med tre knappar längst upp till höger på skärmen och tryck på Historikreglage. Tryck på Rensa visningshistorik för att ta bort alla videor från din historik och Rensa sökhistorik för att ta bort alla sökningar.
  • För att hindra YouTube från att komma ihåg dina videor, flytta skjutreglaget bredvid Pausa visningshistorik till på, och för att hindra YouTube från att komma ihåg dina sökningar, flytta skjutreglaget bredvid Pausa sökhistorik till på.

Kontrollera integriteten för dina egna videor

Om du lägger upp videor på YouTube finns det mycket att oroa sig för: särskilt integritetsintrångande innehåll i dina videor. Se till att du inte av misstag inkluderar information eller bilder som du inte vill göra offentliga, till exempel numret på ditt hus eller bilens registreringsskylt. Var noga med bakgrunden eftersom det är där personliga bilder kan glida igenom.

republikens kommando

När du har tagit hand om det gör du följande om du bara vill att vissa personer, och inte allmänheten i stort, ska se dina videor.



Grid View

På webben

  • Gå till dinCreator Studio laddar upp sidan. Observera att Creator Studio (där YouTube-videor laddas upp) har uppdaterats nyligen; dessa instruktioner är för den senaste versionen.
  • Leta efter kolumnen Synlighet och håll musen i den kolumnen för videon vars sekretess du vill kontrollera.
  • Klicka på rullgardinspilen och välj antingen Privat eller Olistad. En privat video kan inte ses av någon om du inte delar webbadressen med dem. Det kommer inte att visas i sökningar, publiceras på din kanal eller visas i ditt flöde, och det kan inte delas av andra, visas i ett kanalsektion eller kommenteras. En olistad video visas inte i sökningar, läggs upp på din kanal eller visas i en prenumerationsflöde, men den kan delas och kommenteras av andra, och den kommer att visas i ett kanalsektion.
  • För att dela en privat eller olistad video, håll musen till höger om beskrivningen, klicka på menyn med tre knappar till vänster om kolumnen Synlighet och välj sedan Få delbar länk. Det kopierar länken till ditt urklipp; Du kan nu använda den för att skicka länken via e-post, meddelanden eller hur du än vill.
  • Om du inte vill att de ska vara offentliga i framtiden väljer du antingen Privat eller Olistad i dialogrutan som visas när du laddar upp.
Grid View

Med hjälp av den mobila YouTube-appen

  • Tryck på din avatar-ikon i det övre högra hörnet på startskärmen och välj Min kanal.
  • Du kommer till en sida som har dina uppladdningar, spellistor, gillade videor, sparade spellistor och prenumerationer. Varje uppladdning har till höger om namnet tre vertikala prickar. Tryck på det.
  • Klicka på Redigera på popup-menyn.
  • Det är här du kan redigera titeln, beskrivningen, taggarna, platsen och sekretessen för din video. Tryck på Sekretess. Du kan sedan välja Public, Unlisted eller Private.

Vox Media har anslutna partnerskap. Dessa påverkar inte redaktionellt innehåll, men Vox Media kan tjäna provision för produkter som köpts via anslutna länkar. För mer information, se vår etikpolicy .